Geçmişten günümüze nostalji programlarımı paylaşmaya devam ediyorum. Arşivimde bulduğum bir canlı radyo programımı podcast olarak paylaşmak istedim. O zamandan günümüze pek bir değişiklik olmadığını görmek biraz üzücü… Anlattığım konuları şu … Read More

Sorunu çözemiyorsan yeni çözüm yollarını dene… Başka bir şey yap… Aynı yere kilitlenip kalma…Nasreddin Hoca, bir akşam sokakta direğin dibinde bir …şey arıyormuş. Bir arkadaşı, ne aradığını sormuş. O da “anahtarımı kaybettim, onu arıyorum” demiş. Bir saat kadar aramışlar, bulamamışlar. Sonra arkadaşı “Hocam burada düşürdüğünden emin misin” diye sormuş. Hoca da “Aslında anahtarı ahırın kapısında düşürmüştüm, ama orası karanlıktı, onun için burada arıyorum” demiş. Çözümü YANLIŞ yerde ararsan, hiçbir zaman bulamazsın

Bu hikaye hayatı ertelememiz gerektiğini anlatıyor. Zaman çok çabuk geçiyor, kimse vazgeçilmez değil. O nedenle içinde bulunduğunuz zamanın keyfini çıkarın. Keyifli dinlemeler.

Acılarımız isimli bu podcastte acılarımızı neden arttırdığımızı, bilinçaltımızın bize oynadığı oyunla ilgili bir konuya değiniyorum. İki kere dinlemenizi tavsiye ederim.

Trajik ama hayatımıza anlam katacak hikayeleri seslendirmeye devam ediyorum. Baba olmakla ilgili bir hikayeye kulak vereceksiniz. Baba olmanın ne demek olduğuna dair olan bu hikaye çocuğun babaya olan bakış açısını anlatıyor.

Tuğşah Bilge – 11 Eylül Sabahı.
yarın yada öbür gün yada herhangibir gün sizinde gününüz aksiliklerle başlarsa”ammada şansız bir günümdeyim”diyerek yakınmaya başlamayın hemen.bu yazıyı aklınıza getirin ve sonrada sevinin…tabi aklınıza getirebilmek için onu önce okumanız gerekir.başlayın:

şirket genel yönetmeninin oğlu ogün anaokuluna başlayacaktı.babası okula onu kendisi götürdü ve işine zamanında gidemedi…

Yoksulluk nedir ? Yoksullukla ilgili bir hikaye. Umarım içinizdeki umudu yeşertecek bu hikayeden güzel dersler çıkarırısınız.

Yaşanmış bir hikayedir. Sokak çocuğu Jose’nin hikayesine kulak verin. Çocukların dünyası çok farklı… İçinizdeki çocuğu her daim yaşatabilmeniz dileğimle keyifli dinlemeler.

Stanford Üniversitesinin nasıl kurulduğunu biliyor musunuz ? Yaşlı bir çiftin oğulları adına diktiği anıt ne kadar güzel… Dinleyin, ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Kusursuz değiliz, rahat olun. Sevin, sayın hayatı güzel yaşayın. Kendiniz için yaşayın. Bırak, başkaları haklı olsun. Yaşam adil değildir, bunun bilincinde olup da yaşayın. Kısacası nefes almanın keyfini çıkarın. İyi dinlemeler.

Bazen etrafımızda olan bitenin farkına varamayız. Aslında bazen değil genelde farkındalığımız çok düşüktür. Umarım ki acı bir olayla değil de kendi kendinize bu farkındalığı geliştiriyorsunuzdur. Bu hikayemizde ibret alınası bir farkındalık olayını dinleyeceksiniz.

3 tane öküz varmış. Bu üç öküz korkularına yenik düşmüşler ve olaylar gelişmeye başlamış. Dinleyin bakalım bu hikayeden çıkaracağınız ana fikir ne olacak.

Size iki yüz lira versem ne yaparsınız ? Aynı iki yüz lirayı buruşturup ta versem kıymeti azalır mı ? Hayatta değer verdiklerimiz ve vermediklerimizle ilgili kıssadan hisse içeren bu dinletinin keyfini sürmeniz dileğimle…

 Dervişe bir gün sormuşlar:

– Sevginin sadece sözünü edenlerle, onu yaşayanlar arasında ne fark vardır?

Size farkı gösteriyim deyip, önce sevgiyi dilden kalbine indirememiş olanları çağırarak onlara bir sofra hazırlamış. Hepsi sofrada yerlerini almışlar. Derken tabaklar içinde sıcak çorbalar gelmiş ve arkasından da derviş kaşıkları denilen bir metre boyunda kaşıklar gelmiş… 

Acaba biz hangi taraftayız ? Keyifli dinlemeler.

Bir kerecik dans etmek için çırpınıyordu yaprak. Hayatı boyunca tutunduğu ağaçtan kopup, he her gün kendisini heyecanlandıran o rüzgarla dans etmek için elinden geleni yapıyordu… 

Rüzgar ve yaprağın hikayesini bir de benden dinleyin. 

www.tugsah.com internet sitemdeki diğer içeriklere de bakmanı tavsiye ederim.

Aşık olmak için neler yapmak gerek ? Nelerden feragat etmek gerek ? Aşk uğruna göze alabileceklerin neler ? Dinle ve duy…

Miras olarak develer kalmıştı ama paylaşılamıyordu. Bakın çözüm nasıl geliyor. Bazen çözümlenemeyeceğini düşündüğümüz konularla ilgili bilgili birinden yardım almak işlerimizi çok kolaylaştırıyor. O nedenle yardım lazımsa yardım isteyin. 

www.tugsah.com internet sitesi içinde farklı kategorilerde içerikler ve yazılar  var. Tavsiye ederim. 

Yine ilham verici bir hikayeyle karşınızdayım. Güvence olarak sırtımızı yasladığımız şeyler neler ? Paramız mı ? Cesaretimiz mi ? Öz güvenimiz mi ? 

2007 yılında yapmış olduğum bir radyo programının kaydını burada paylaşmak istedim. Sebepsiz yere mutlu olmaktan bahsettiğim bir kesiti sizlerin de dinlemesini istiyorum. Corona virüsü canımızı sıkmış olsa da mutlu olmak için birbirimize ihtiyacımız var. Güler yüzünüz daim olsun…

Başarısızlığa inanan insanlar vasat olayı garantilerler. Başarısızlık büyük işler yapan insanların düşünmediği bir kavramdır. Başarısız bir adımdan sonra yersiz hislere kapılmazlar.Size bir adamın hayat hikayesini anlatayım.

Tuğşah Bilge – Hayatımızdaki Lüksler.

Bir saatliğine mutlu olacaksanız, şekerleme yapın Bir günlüğüne mutlu olacaksanız, balık avlamaya gidin Bir aylığına mutlu olacaksanız, evlenin Bir yıllığına mutlu olacaksanız, bir servete konun Tüm yaşam boyunca mutlu olacaksanız, işinizi sevin…

Tuğşah Bilge – Freni Patlayan Motorcu
Genç adam o gün sevgilisiyle birlikte motorsiklet turu yapıyordu.Gezinti ilk başlarda çok güzeldi gencin sevgilisi için.Genç aşık ta sevgilisiyle birlikte zaman geçirmenin tadını çıkarıyordu.İşler yolunda gidiyordu ve tatlı bir mutluluk havası esiyordu aşk şehri Paris’te.Ama….

Düşününceni geliştir, hedefini belirle ve ona göre çalış. Roger isimli atletin kırdığı rekor ve sonrasında atletizmin gelişmesi hakkındaki hikaye. Keyifli dinlemeler.

1950li yıllarda kamuoyunda; doktorların araştırmalarına dayanarak “bir mil dört dakikanın altında koşulamaz, bu insan fizyolojisi açısından mümkün değildir” yargısı vardı. Bu görüşler atletizmle uğraşan atletleri ve atletizm otoritelerini etkilemiştir. Atletizm otoriteleri ve atletler bu görüşün etkisinde kalarak bir mili dört dakikanın altında koşmayı hiç düşünmediler. Yarışmalarda bütün atletler artık rekor kırmak için değil sadece birinci olmak için koşuyorlardı.

Tuğşah Bilge – Gelecek.

Gelecek her zaman belirsizdir. Hiçbir psişik, hiçbir falcı, hiçbir bilim adamı, hiçbir medyum gelecekte neler olacağını kesin olarak söyleyemez. Bu böyle kabul edilmeli ve hayal kırıklığı yaratmamalıdır.

Olması gereken budur. Neyin nerede, ne zaman, nasıl olacağı bir gizem olarak kalmalıdır.

Eğer geleceğe ilişkin her şey kesin olsaydı, istek olmazdı. İstek olmasaydı, yaratma ihtiyacı ortadan kalkardı. Yaratılış olmasaydı biz ortadan kalkardık.

Tuğşah Bilge – İyi Ol.
İyi ol fakat çok iyi olma.Birazcık huysuz ol fakat çok değil.İçinden geliyorsa dua et.Eğer sana rahatlık veriyorsa arada bir küfür de et.Etrafındakilere mümkün olduğunca dostça davran, müşfik ol.Eğer bir gün kötü davranmanı gerektirecek bir durum karşısında kalırsan;bağır, çağır, kır, dök ve unut!

Tuğşah Bilge – Bir Şey Ol.

Eğer zirvede çam olamazsan,
Vadide bir çalı ol, ama ol.
Derenin yanındaki en güzel çalı sen ol,
Ağaç olamazsan küçücük bir çalı ol.

Leonardo di ser Piero da Vinci (15 Nisan 1452 – 2 Mayıs 1519), Rönesans döneminde yaşamış İtalyan hezârfen, döneminin önemli bir filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır. En tanınmış yapıtları Vitrivius Adamı (1490-1492), Mona Lisa (1503-1507) ve Son Akşam Yemeği’dir (1495-1497).

Geçmişini unutmaya çalışma, geleceğini değiştirmeye çalış.
Geçmişini unutursan geçmişinin sana gösterdiğini de unutursun; sana verdiklerinin hepsi birer hediyedir.

Üniversite nasıl seçilir?

Bölümünüzü nasıl seçersiniz? Üniversite seçmek için hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor , daha öncesinde aynı süreçten geçmiş biri ve bu konuda çok araştırma yapmış biri olarak kısaca özetleyeyim.
Öncelikle bazı sorulara cevap vermiz lazım.
Üniversitenin uluslararası alanda bir saygınlığı var mı?
Akademisyen kadrosu kimlerden oluşuyor?
Mezunları kolay iş bulabiliyor mu?
Erasmus, farabi, mevlana gibi öğrenci değişim programlarını uyguluyor mu?
Çift diploma şansı sunuyor mu? Bunun için ücret ödemeniz gerekiyor mu?
Öğrenci projeleri destekleniyor mu?
Yurt olanağı var mı ve ücreti nedir?