universite-nasil-secilir
Tuğşah Bilge
Tuğşah Bilge
Tuğşah Bilge - Üniversite Nasıl Seçilir ?
Loading
/

Üniversite nasıl seçilir?

Bölümünüzü nasıl seçersiniz? Üniversite seçmek için hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor , daha öncesinde aynı süreçten geçmiş biri ve bu konuda çok araştırma yapmış biri olarak kısaca özetleyeyim.
Öncelikle bazı sorulara cevap vermiz lazım.
Üniversitenin uluslararası alanda bir saygınlığı var mı?
Akademisyen kadrosu kimlerden oluşuyor?
Mezunları kolay iş bulabiliyor mu?
Erasmus, farabi, mevlana gibi öğrenci değişim programlarını uyguluyor mu?
Çift diploma şansı sunuyor mu? Bunun için ücret ödemeniz gerekiyor mu?
Öğrenci projeleri destekleniyor mu?
Yurt olanağı var mı ve ücreti nedir?
Üniversite hangi koşullarda burs veriyor ve bu bursu kesiyor?
Öğrenci kulüpleri etkin mi? Zengin bir sosyal, kültürel, sportif bir ortamı var mı?
Sizi staj yapmanız konusunda destekliyor mu?
… gibi soruların cevabını bilmeniz lazım.

Bana sorarsanız dünya standartlarında eğitim verebilen bir üniversite okumanız lazım. Üniversitede ingilizce eğitim almıyorsanız beş adım geridesiniz demektir. Hangi bölümde okuduğunuzdan bağımsız olarak artık dünyanın anadilinin ingilizce olduğunu kabullenmenin zamanı geldiğini düşünüyorum. Hatta öyle ki çinde ingilizce konuşan kişi sayısı, ingiltere ve amerikadakinden daha fazla. Yaklaşık on tane rus arkadaşım var ve hepsiyle ingilizce iletişim kuruyorum. Demem o ki, ingilizce eğitim veren bir üniversite seçmeniz sizin yararınıza olacak.

Kabul edelim ya da etmeyelim, üniversite hayatın dönüm noktası. Çünkü hem iş hayatına bir geçiş hem de bir öğrencinin kendini gerçekleştirmesinde, kendini belli bir şekilde ortaya koymasında önemli bir adım. Bu aşamada üniversite seçimi de büyük bir önem kazanıyor. Öncelikle, kendi yeteneklerinizin yanı sıra dünyanın nereye doğru gittiğini de görmeniz gerekiyor. Burada önemli nokta gideceğiniz üniversitenin size ve dünyanın yönüne ne kadar uyumlu olduğunu tespit etmek.

Toparlayacak olursam;

1. Kendinize uygun doğru bölümü seçtiğinizden emin olun. Gerçekten istediğiniz bir bölümde okuyun. Sırf puanınız yettiği için alakanız olmayan bir bölüme kaydolmayın.

2. Üniversite sıralamalarına göz atın okuyacağınız okulun dünyadaki sıralaması çok önemli.

3. Üniversite kütüphanesinin neye benzediğini öğrenin. En önemli şeylerden biri de okulun kütüphanesi, çünkü okul süresince hayatınızı orada geçireceksiniz.

4. Ders içeriğini kontrol edin. Ders içeriğini üniversitenin web sitesinde kontrol edebilirsiniz. Artık o kadar çok üniversite açıldı ki, bazıları sadece ticarethane mantığıyla çalışıyor.

5. Öğrenci yurdu hakkında bilgi edinin. Yaşadığınız konaklama yerinin güzel ve güler yüzlü olması, sizi mutlu eden bir yuva olması lazım.

Artık özellikle uzaktan eğitim performansına bakılmalı. Teknolojik alt yapıları ve geçen zaman diliminde hangi koşullarda ve platformlarda eğitimin gerçekleştiğini incelemek artık son derece önemli oldu. Hayat boyu sıkılmayacağınız, her zaman seçtiğiniz mesleği icra edeceğinizi göz önünde bulundurarak üniversite tercihi yapmanız lazım.

Önemli olan kişinin kendine uygun bir bölümü ya da programı tercih edip başarılı olması ve günün ihtiyaçlarına göre kendini sürekli olarak geliştirmesidir. Bu noktada şimdiden diplomanın yanı sıra; kişisel gelişiminize her bakımdan katkı verebilecek bir üniversiteyi tercih etmeniz hayati derecede önem taşıyor.

Umarım hayatınızın bundan sonraki bölümünde başarılı olmak için elinizden geleni yapar ve mutlu bir yaşam sürersiniz. Tekrar görüşünceye dek kendinize çok iyi bakın ve diğer podcastler için www.tugsah.com internet sitemi ziyaret etmeyi unutmayın.